Sembang-sumbing

March 14, 2008

PKR Selangor akur kepada DAP yang BIADAP dan KURANG AJAR!

Filed under: Uncategorized — sembangsumbing @ 10:53 am

DAP, parti chauvinis Cina yang terkenal secara tradisinya dengan sifat dan sikap anti-Melayu itu MAKIN BIADAB dan KURANG AJAR!

Kemelut perlantikan Kerajaan Negeri baru Perak dan siapa menjadi MB dan Exco Perak makin menampakan KEBIADABAN DAP kepada seorang Raja Melayu.

Dipetik dari Utusan Malaysia hari ini:

DAP biadab — Arahan pulau majlis pelantikan MB Perak dianggap hina raja Melayu

Oleh: HERMAN HAMID

KUALA LUMPUR 13 Mac – DAP bertindak biadab apabila mengarahkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada parti itu memulaukan majlis angkat sumpah pelantikan Menteri Besar di hadapan Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah yang sepatutnya berlangsung hari ini.

Beberapa pemimpin yang membidas tindakan DAP itu turut menegaskan, adalah satu penghinaan kepada institusi raja-raja Melayu jika ada mana-mana pihak yang tidak menghormati majlis tersebut yang merupakan sebahagian daripada adat istiadat Kesultanan Perak.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, tindakan DAP melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh Penasihatnya, Lim Kit Siang semalam merupakan sesuatu yang di luar batasan.

“DAP secara terang tidak bertanggungjawab dan tidak menghormati kedudukan kesultanan Melayu.

“Niat memulaukan istiadat pelantikan juga menunjukkan mereka hanya gilakan kuasa sehingga sanggup membelakangkan kesetiaan kepada raja dan negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

DAP malam tadi mengarahkan kesemua 18 ADUN parti itu di Perak memulaukan majlis angkat sumpah jawatan Menteri Besar yang dijadualkan petang ini. Pada pilihan raya lalu, Barisan Nasional menang 28 kerusi Dewan Undangan Negeri, Pas (5) dan PKR (7).

Tindakan itu diambil berikutan keputusan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah semalam melalui Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah memilih ADUN Pasir Panjang merangkap Setiausaha Perhubungan Pas negeri, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, sebagai Menteri Besar Perak ke-10.

Kit Siang dalam kenyataannya semalam menegaskan keputusan melantik Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar hanya mencetuskan kejutan dan kemarahan pimpinan, ahli serta penyokong DAP.

Sebaliknya menurut Kit Siang, DAP hanya bersetuju dua nama sahaja iaitu Pengerusi DAP Perak merangkap ADUN Sitiawan, Ngeh Koo Ham dan ADUN Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai Menteri Besar.

Majlis tersebut kemudian ditangguhkan selepas pihak istana mendapati DAP, Pas dan PKR tidak mencapai kata sepakat yang ketara dalam penubuhan kerajaan campuran.

Bagaimanapun hari ini, Kit Siang telah mengeluarkan kenyataan memohon maaf dan menarik balik kenyataannya itu.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib pula dengan tegas menyifatkan kenyataan Kit Siang itu sebagai biadab.

“Jangan baru sehari dua berkuasa, sudah mula tunjuk belang. Memang ia biadab.

“Perlu ingat negeri Melayu ada adat dan pantang larang, sebab itu DAP jangan sesekali lupa pepatah, ‘di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung’.

“Saya percaya dalam hal ini bukan sahaja saya, tetapi puluhan juta lagi rakyat menjunjung kasih dan mengucapkan syabas ke bawah Duli Tuanku Sultan Perak, Sultan Azlan Shah kerana terus menegakkan peruntukan Perlembagaan,” katanya.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Ahmad Zahid Hamidi berkata, walaupun Kit Siang sudah memohon maaf dan akur untuk menghadiri majlis angkat sumpah, namun langkah itu umpama ‘sudah terhantuk baru tengadah’.

“Sebagai rakyat Malaysia yang taat kepada institusi raja dan menghormati dasar-dasar negara, kita rasa terpukul dengan keangkuhan DAP yang seolah-olah mengundang api perkauman.

“Sikap yang keterlaluan dan melampau ini seolah-olah mengundang api perkauman supaya disemarakkan dan memang benar telahan umum selama ini DAP merupakan parti cauvinis yang bertopengkan konsep ‘Malaysian Malaysia’,” katanya.

Ketua UMNO Bahagian Pasir Salak, Datuk Tajudin Abdul Rahman pula berkata, perkembangan yang berlaku di Perak itu seharusnya menginsafkan orang Melayu.

“Sekarang kita nampaklah belang DAP. Tanya saya, memanglah biadab bila tidak boleh terima keputusan istana,” tegasnya.

Orang orang Melayu sudi berkongsi kuasa dengan kaum pendatang sebagai syarat Kemerdekaan bermakna kaum pendatang mesti menghormati hak hak dan kepentingan orang Melayu, sebagai Bumiputra tanahair ini. Ini formula yang berjaya mengekalkan perpaduan, harmoni dan pembangunan hamper sekata antara kaum kaum utama Negara ini, termasuk Selangor.

Menafikan orang orang Melayu dalam Selangor DEB, yang rata rata masih memerlukan program pembangunan dan penyusunan semula masyarakat seperti program pendidikan, pembangunan  fizikal dan ekonomi, adalah penentu bahawa nasib sebilangan besar orang orang Melayu, terutama diluar Bandar dibela. Pengecilan jurang perbezaan antara kaum merupakan salah satu kaedah utama untuk menegekalkan keharmonian dan mengurangkan rasa kurang-senang dan cemburu.

Malangnya, DAP kini menjadi rakan kongsi kerajaan-kerjasama-campuran PKR-DAP di Selangor juga. Belum apa apa lagi, Theresa Kok, Wanita DAP yang kini berjaya dipilih sebagai ADUN berangan menjadi Timbalan MB Selangor dan menghenti perlaksanaan semua program program bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Mantan Perdana Menteri dan Presiden UMNO pernah sebut di Alor Setar baru baru ini bahawa Anwar Ibrahim, Penasihat PKR merupakan manusia bertopengkan segala sandiawara dan sanggup berkata apa sahaja, untuk menjadi popular kepada pelbagai kumpulan yang berbeza. Oleh itu, MB Selangor sekarang sedang memainkan sandiwara bahawa DEB akan tidak dilaksanakan di Selangor, sebagai memenuhi ‘syarat kerjasama’ pakatan jahat mereka dengan DAP!

Ini langkah DAP, melalui MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, berlaku BIADAB dan KURANG AJAR kepada orang orang Melayu Selangor.

Apakah mereka sudah lupa peristiwa rusuhan kaum berdarah 13 Mei 1969, bermula dalam Negeri Selangor juga????

JANGAN TEBUAN JANGAN DIJOLOK!!!!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: